Hoe een goede klantrelatie je projecten goedkoper maakt

In een wereld die steeds digitaler wordt, vergeten we haast de kracht van het menselijke. Dat geldt niet in de laatste plaats voor gebouwbeheer en –ontwikkeling. The Internet of Things (IoT) en sensoren beheersen de facilitaire berichtgeving, maar deze technologische hulpmiddelen komen pas kijken wanneer de basis van een project is gelegd. Dat fundament leg je met menselijk contact.

We kennen het allemaal. Even iets zakelijks snel afdoen met een mail, appje of misschien een telefoontje. Zolang het maar niet te veel tijd kost en laat persoonlijk contact nou tijd kosten. Daardoor zakt dit al gauw op menig prioriteitenlijstje. Dat is voor veel projectmanagers niet anders. Helaas schuilt daarin een groot gevaar. Een slechte relatie kan namelijk zorgen voor problemen in een bouwproject. Dat kost alleen maar tijd, energie, arbeid, frustratie en wellicht zelfs geld.

Een slechte klantrelatie heeft grote gevolgen

Neem een simpel voorbeeld: een klant geeft in een eerste gesprek aan graag een ruimte met vier deuren te willen. Je noteert dit en voert het project uiteindelijk ook uit. Maar dan zegt de klant plotseling: ‘sorry, maar ik dacht echt dat we zes deuren hadden besproken’. Wanneer de relatie puur zakelijk is, is de kans groter dat een eenvoudig voorval als dit escaleert. De klant blijft bijvoorbeeld bij zijn standpunt, wil die twee extra deuren kost wat kost en is niet van plan voor deze toevoeging te betalen. Werk je niet mee dan zoekt je klant het hogerop en wordt het probleem aan je leidinggevende voorgelegd.

De rekensom is vervolgens niet heel moeilijk. Jij bent zowel extra tijd kwijt aan de begeleiding van deze klant als in het vinden van een oplossing. Ditzelfde geldt waarschijnlijk voor je leidinggevende wanneer hij of zij wordt ingeschakeld. Voeg deze uren toe aan het geheel en het project is stiekem veel duurder geworden. Alleen al omdat jullie er simpelweg meer tijd aan kwijt zijn dan gepland. Kijken we naar de lange termijn, dan is de kans groot dat deze klant niet meer met je in zee gaat en je daarmee toekomstige inkomsten verliest.

Van hard skills naar soft skills

Daarom is het belangrijk om de focus te verleggen van de hard skills naar de zogeheten soft skills. Je stippelt niet alleen maar een projectplan uit, maar investeert ook in de relatie met je klant. In principe hoef je niet veel anders te doen dan in een privé-situatie. Probeer niet altijd alles volgens het boekje te doen, maar toon oprechte interesse in de partij die tegenover je zit aan tafel. Dit kan in een project het verschil zijn tussen duur en duurzaam!